KONSERTRECENSIONER

"...Nokkahuiluperheen soittimet osoittavat levyllä ilmaisuvoimansa. Yhtyeen esitykset ovat joka aikakauden musiikista näkemyksellisiä ja taiturillisia..."
-Lauri Kilpiö, Suomen Kuvalehti, 6.6.2014

"Bravaden yhteissoiton tarkkuutta ja erilaisten puhallintapojen hallintaa voi vain ihailla."
-Kimmo Nevalainen, Karjalainen, 9.3.2014

"Nokkahuilukvartetti Bravade kuuluu Suomen etevimpiin kamarimusiikkikokoonpanoihin. Neljän energisen, lahjakkaan naisen porukka jaksaa harjoitella, järjestää keikkoja, tilata uutta musiikkia, sovittaa vanhaa ja sitten harjoitella lisää, eikä siinä puuhassa mietitä, onko kokoonpano "tavallinen". Musiikissa pärjää tekemällä omaa juttuaan, ja Bravaden juttu on nyt saatu myös levylle."
"...Musiikin vahvat kontrastit vaativat esittäjiltä itsevarmuutta, ja sitä Bravadella riittää. Kuulija houkutellaan mukaan avausraidan Bachilla, jonka jälkeen ei olekaan aikaa tai tarvetta esittää kysymyksiä, niin napakkaa on nokkahuiluilmaisu Chiel Meijeringin teoksessa Sitting Ducks."
"...Nykymusiikin rytmiset leikit ja sointi-iloittelut Bravade on hionut timanttisiksi, etenkin Lotta Wennäkosken Meelissä, joka lienee palkitsevinta nokkahuilukvartetille sävellettyä nykymusiikkia sointikenttineen, intonaatiovääntelyineen ja melodialinjoineen." 
"Kaikkiaan levy jättää huolitellun ja tyylikkään mielikuvan esittelytekstejä ja valokuvia myöten. Nämä naiset selvästi tietävät, mitä tekevät, ja tekevät sen hyvin."
Lue lisää »
-Kare Eskola, YLE 1, 19.2.2014

”Huikeat muusikot rakensivat jännitteisen ja järkyttävänkin draaman, jota elävöitti muun muassa soittotapoja ja soittimia esittävä liikkuva kuva.”
“Palestrina -numero pehmeine ja mataline sointeineen oli tarpeen tyynnyttämään Still Lifen luoma raastava tunnelma. Täydellisiä urkumaisia harmonioita kuultiin myös aikaisemmissa Bach- ja Palestrina-tulkinnoissa.”
”…Hienoja vivahteita kuultiin myös nokkahuilukvartetin ilmaisumahdollisuuksia tyylikkäästi hyödyntävässä Lotta Wennäkosken (s.1970) Meeli -teoksessa.” 
-Kirsti Holmberg, Aamulehti 7.2.2014

”The Golden Horns -käyrätorvikvartetin ja Bravade -nokkahuilukvartetin konsertin ohjelmakokonaisuus liikkuikin mukavasti riskirajoilla yhdistellessään sikin sokin sävelmiä renessanssista bulgarialaisten kansansävelmien kautta nykypäivään..." ”...Nokkahuilut ja käyrätorvet muodostavat molemmat soinniltaan saumattoman homogeenisen yhtyeen. Kvartettien yhdistelmäkin soi rikkaana ja ennakko-odotusten vastaisesti vailla balanssiongelmia. Kuin yhdistettäisiin urkujen kaksi erityyppistä äänikertaa..."
-Lauri Otonkoski, Helsingin Sanomat 20.4.2013 

"Tällaisia konserttien pitäisi aina olla: hyvät esiintyjät, kaunis miljöö, rentoja juontoja ja kodikas tunnelma. Kaikki nämä toteutuivat Kauniaisten musiikkijuhlien ennakkokonsertissa, jossa torstaina 13.9.2012 esiintyi nokkahuilukvartetti Bravade." Lue lisää »
-Janne Koskinen, Herrasmiehen päiväkirja -blogi 14.9.2012 

"Nokkahuilukvartetti Bravade ja sopraano Tuuli Lindeberg hurmasivat Kuusankosken kirkossa..." "...Konsertin dramaturgia oli rakennettu taidokkaasti...." "...Yhtyeessä soittavat tasavertaiset ja taitavat muusikot..." Lue lisää »
-Henna Mäkelin, Kouvolan Sanomat 25.11.2011 

”...Nokkahuiluissa oli paljon leikkiä ja yläilmoihin kohoavaa fantasiaa..." "...Bravaden jäsenten yhteisymmärrys on täydellistä ja innoittunutta...” Lue lisää »
-Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 25.5.2010

”...Bravade on Suomen harvinaislaatuisimpia yhtyeitä, intiimi ja sopuisa nokkahuiluperhe, jonka taidokkaat jäsenet ovat Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki ja Hanna Kangasniemi...” ”... erikokoisten nokkahuilujen äänet sopivat täydellisesti yhteen, kuten Bravaden viehättävä, samettisointinen konsertti osoitti...” ”...Konsertti tarjosi suuren valikoiman erilaista soljuvaa ja kiemurtelevaa polyfoniavirtaa. Kauneimmillaan soitto tiivistyi väreileväksi ja heliseväksi resonanssiksi ja loihti ilmoille haihtuvaa sointilumoa...” 
-Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 13.8.2008

”...Muusikot ottivat nuoren yleisönsä vastaan ei pelkästään musiikin avulla, vaan soittajat olivat esiintymiskykyisiä taiteilijoita...” ”...Stereotyyppinen mielikuva koulun nokkahuilusta sai Bravaden ansiosta kyytiä...”
-Maaria Niemi, Pohjalainen 17.6.2008

”Kvartetten har samarbetat sedan år 2004, och lika många år på nacken har de hörda instrumenten av renässanstyp. Stiliga att beskåda och skönklingande i Bravades händer…. Bravade spelade under hela konserten tryggt professionellt…. Trekvartstimmen blev en koncentrerad musikstund och en klanglig och stilistisk utflykt som kändes stimulerande.”
Ingmar af Hällström, ÅU 8.2. 2007

”…Bravade toimi yhtenäisesti. Samalla, kun kukin soitin erottui toisistaan, yhteissointi oli saumaton, rytminen jäntevyys horjumaton ja artikulaation pienimmistäkin vivahteista saattoi nauttia täysin rinnoin…” 
-Seppo Saari, Turun Sanomat 3.9.2006

”…Bravade-nokkahuilukvartetin nuoret ammattilaiset osasivat asiansa varmoin ottein… - - …saman soitinperheen soittimet soivat tasalaatuisesti ja pehmeästi muodostaen soinnillisen kuvan erittäin miellyttäväksi…”
-Hans Tinell, Salon Seudun Sanomat 28.3.2006

”…Samspelet kändes chosefritt vaket, engagemanget syntes… - - …en synnerligen sympatisk konsertupplevelse…”
-Anna Edgren, Åbo Underrättelser 28.3.2006

”Njutbara blockflöjtsbravader…. Samspelet kändes chosefritt, vaket, engagemanget syntes… En synnerligen sympatisk konsertupplevelse, som gav blodad tand.”
Anna Edgren, ÅU 27.3.2006